Clica sobre cada pregunta per obtenir la resposta.
Imprimeix aquesta pàgina
QUÈ ÉS?

El cànnabis és la planta del cànem, l'actiu principal del qual és el THC (el que col.loca). Es consumeix presentat de maneres diferents:

Marihuana: s'obté quan es tritura la planta femella del cànnabis (fulles, tiges, flors i brots de flors madures sense germinar). Té una concentració de THC d'entre l'1 i el 5%.

Haixix (costo o xocolata): s'obté a partir de la resina que contenen les flors de la planta femella. Té una concentració de THC d'entre el 15 i el 50%.

Oli de haixix: líquid que s'extreu del haixix, amb una concentració de THC d'entre el 25 i el 50%.

La manera més habitual de consumir-los és enrotllats en cigarretes mesclades amb tabac (porro, mai, peta, joint...).

EFECTES IMMEDIATS

El THC és una substància que es dissolt fàcilment en el greix i arriba ràpidament al cervell, on s'acumula i d'on s'elimina molt lentament. Com que es consumeix fumat, els efectes poden sentir-se gairebé de manera immediata i duren entre dues i tres hores. Per això, t'enfrontes a una substància que contribuirà a:

Disminuir la capacitat mental
El consum de porros interfereix en diverses funcions cerebrals bàsiques, com són:

Per això, té efectes perjudicials per estudiar, llegir, fer un examen, treballar, i per fer qualsevol altra activitat que requereixi concentrar-se i desenvolupar les capacitats mentals (com per exemple: jugar a l'ordinador, o conduir una moto, un cotxe, una bicicleta...).

Alterar les capacitats motores

La qual cosa afecta l'atenció, els reflexos i la capacitat de reacció.

Per això, conduir o usar instruments pesants o que comportin risc d'accident, resulta perillós per a la persona que consumeix i per a la resta.

Posar en perill el teu pressupost
Fumar porros val diners. Uns diners que podries invertir en altres coses que t'agradin, per exemple: sortir amb amics, viatjar, anar al cinema, comprar un joc d'ordinador, tenir un capritx, estalviar per a una bicicleta, una moto i fins i tot un cotxe, examinar-te del carnet de conduir, etc.

El THC té una vida mitjana d'aproximadament una setmana, la qual cosa significa que, al cap d'una setmana d'haver-lo consumit, l'organisme només n'ha aconseguit eliminar el 50%. Encara que una persona només en consumeixi el cap de setmana, al cap d'una setmana no haurà tingut prou temps per eliminar-lo del tot, s'anirà acumulant al cervell, i produirà efectes diversos a mitjà i llarg termini.

Els principals efectes immediats de fumar porros són:
RISCOS DEL CONSUM HABITUAL

El consum habitual provoca una sèrie de danys orgànics i psicològics:

SITUACIONS D'ESPECIAL RISC

Tot consum de drogues implica un risc, però aquest és més elevat en algunes circumstàncies, entre les quals cal destacar:

Durant l'adolescència
El cànnabis provoca canvis neurobiològics durant el període de maduració cerebral. Iniciar-ne el consum de manera primerenca s'associa a l'aparició de trastorns mentals en l'edat adulta (com ara l'ansietat, la depressió i la psicosi), amb un consum d'altres drogues més elevat en el futur, i amb més dificultat per deixar de consumir, amb problemes de rendiment escolar i amb l'abandonament prematur dels estudis.
Abans de conduir vehicles
El cànnabis afecta l'atenció, la concentració, la retenció i els reflexos. Per aquesta raó dificulta executar activitats que exigeixen coordinació i atenció. Per conduir un cotxe o una moto cal que totes aquestes capacitats estiguin intactes. Si estàs col.locat (fumat), no condueixis. Si, a més a més, has begut, tampoc (la combinació porros-alcohol augmenta el risc de patir un accident en un 50%.). Tampoc no pugis a un cotxe o una moto si qui condueix ha fumat i/o ha consumit alcohol.
Embaràs i lactància
El cànnabis pot perjudicar el creixement del fetus, augmentar el risc de baix pes quan neixi i alterar les funcions mentals del nadó. Es relaciona amb l'aparició del trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat.
Estudi i aprenentatge
El cànnabis dificulta l'aprenentatge i les activitats que requereixen concentració. Aquest efecte dura fins i tot molt temps després del consum, a causa de la seva llarga vida mitjana a l'organisme, per la qual cosa consumir el cap de setmana influirà en el rendiment escolar dels dies següents.
Malalties prèvies o actuals
Les persones que han tingut o tenen problemes psiquiàtrics, respiratoris, cardiovasculars o al.lèrgics són especialment vulnerables a les conseqüències negatives del consum de cànnabis.
DEPENDÈNCIA

El cànnabis actua sobre el sistema de gratificació i recompensa cerebral de la mateixa manera que ho fan altres drogues.

Per això, el consum continuat de cànnabis produeix addicció i tolerància.

L'addicció apareix entre el 7 i el 10 % de les persones que l'han provat i en 1 de cada 3 de les persones que el consumeixen de manera habitual.
El consum continuat de haixix provoca tolerància (necessitat d'augmentar la dosi per aconseguir els mateixos efectes). A més a més, augmenta les probabilitats de produir reaccions psicològiques adverses (ansietat i fins i tot, de vegades, atacs de pànic).
Símptomes d'abús o dependència del cànnabis:
QUÈ PASSA SI HO MESCLO AMB ALCOHOL I TABAC

TABAC. Quan es mescla el cànnabis amb el tabac s'afegeixen els efectes d'una de les substàncies més addictives i perjudicials per a la salut que es coneixen. Si vols saber quins són els efectes del tabac clica aquí

ALCOHOL. Mesclar cànnabis amb alcohol pot propiciar que es produeixin, amb més facilitat, baixades de tensió, nàusees o malestar. Si es consumeixen ambdues substàncies abans de conduir un vehicle de motor, el risc de patir un accident de trànsit es duplica

QUÈ EN DIU, LA LLEI

Tenir llavors de plantes no és cap delicte, sempre que no estiguin destinades a afavorir-ne el consum. La seva venda és delicte si estan destinades al cultiu, però no si són per col.leccionar (en el cas del cànnabis també es permet per a produccions agràries o industrials). Pel que fa a la llavor, és una planta considerada una droga a tots els efectes.

El fet de consumir en espais públics pot comportar una sanció administrativa (300 a 30.050). Si la quantitat excedeix al que es pot considerar com a destinada al consum propi, la persona s'enfronta a una acusació de possessió destinada al tràfic. Si ets menor d'edat, a més a més avisaran la teva família.

Si tens 18 anys o més i t'acusen de tràfic et poden caure entre 1 i 3 anys de presó. Si tens menys de 18 anys, la pena va des de serveis a la comunitat fins a internament. Si no tens papers, et poden tramitar l'expulsió d'Espanya.

Conduir sota els efectes del cànnabis o altres drogues se sanciona amb la retirada de sis punts del carnet de conduir, i en casos de reincidència amb una pena de presó de fins a 12 mesos i la retirada del carnet de conduir d'entre 1 i 4 anys.

MITES I REALITATS SOBRE EL CÀNNABIS
Mite: Els porros no em fan mal, ja que són un producte natural. És una droga ecològica, és la substància de la pau, la solidaritat i la relaxació.
Realitat: Producte natural i producte inofensiu no són el mateix. El tabac i l'heroïna també són naturals i ningú no dubta dels seus riscos. El consum de cànnabis provoca alteracions en el funcionament normal del cervell, la qual cosa no és ecològica, ni solidària, ni desitjable.

Mite: Consumim porros perquè està prohibit: si es legalitzés se'n consumiria menys.
Realitat: Les drogues més consumides són legals: l'alcohol i el tabac. En el consum, més que no pas la prohibició, influeixen: la facilitat per aconseguir la droga i el grau d'acceptació social que té.
Mite: Puc controlar el meu consum de porros, ja que el cànnabis no produeix addicció.
Realitat: Hi ha estudis científics que demostren que el consum continuat de cànnabis provoca dependència psíquica (la persona s'habitua a fumar) i pot produir també dependència física (l'organisme necessita la substància per continuar funcionant sense sentir malestar), això implica l'aparició d'una síndrome d'abstinència moderada quan s'interromp el consum (irritabilitat, dificultats per dormir, malestar). En resum, la capacitat del cànnabis per produir addicció és notable, especialment quan es consumeix a l'adolescència.
Mite: Fumar cànnabis és menys perjudicial que fumar tabac / Els petes no fan mal.
Realitat: Amb un peta fumes el més nociu del tabac i del cànnabis. El cànnabis conté moltes de les substàncies del tabac que produeixen càncer i les conté en més quantitat (un 50% més). A més a més, la manera de consumir-lo (fumat, sense filtre i amb aspiracions profundes) augmenta els riscos de patir un càncer. Té efecte broncodilatador, la qual cosa afavoreix l'absorció de les substàncies tòxiques i, de la mateixa manera que passa amb el tabac, també és perjudicial per a les persones que no fumen i es veuen exposades al fum ambiental que generen els qui fumen.
Mite: El cànnabis té efectes terapèutics, per aquest motiu no deu ser dolent fumar-se un porro de tant en tant.
Realitat: Els usos mèdics del cànnabis es fan de manera controlada i no tenen res a veure amb el seu ús recreatiu. També hi ha medicament derivats de l'opi i ningú no pensa que consumir heroïna és sa.
Mite: Amb un porro és més fàcil divertir-se.
Realitat: Però també pots passar-ho malament o fatal. Pot produir paranoies o ansietat, de manera puntual o repetida. I això no és gens divertit.
Mite: El cànnabis ajuda a conduir perquè vas més tranquil.
Realitat: El consum de cànnabis pot disminuir les habilitats que es necessiten per conduir de manera segura: atenció, concentració, coordinació psicomotriu, reflexos, capacitat de resposta ràpida, etc. Per això, no és una bona idea conduir sota els efectes del cànnabis, com tampoc no ho és fer qualsevol activitat arriscada (ús de maquinària perillosa, escalar, etc.).
Mite: El cànnabis t'ajuda a sentir-te bé.
Realitat: Els efectes de totes les drogues depenen de tres factors:
 1. Les propietats de la mateixa substància i de com es consumeix (tipus de droga, dosi, freqüència, etc.).
 2. Les característiques de la persona que la consumeix (aspectes físics i psicològics).
 3. L'ambient (moment, espai, consum en solitari o en companyia, etc.).
Per això, persones diferents experimenten efectes diferents quan consumeixen una droga, i fins i tot una mateixa persona pot experimentar efectes diversos segons el moment i el context. Hi ha altres maneres de sentir-se bé que no comporten riscos, prova de trobar les teves.
AVANTATGES DE DEIXAR-HO
Deixar de fumar no sempre és fàcil, però els avantatges són tants que és bo conèixer-los, per saber què hi guanyem si deixem el cànnabis.
Millores immediates

A més a més, pensa en les:

Millores en minuts, hores... dies
Passats els 20 primers minuts sense fumar:
 • Al cap de 8 h d'abstinència:
  • Els nivells d'oxigen a la sang es normalitzen. Des d'aquest mateix moment comença a disminuir el risc que tens de patir algun problema cardíac.
  • Ja no et penges de tal manera que no pots estudiar o fer feina.
  • Prou baixades de tensió.
 • Al cap d'un parell de dies:
  • Ja has eliminat la nicotina de l'organisme.
  • Recuperes diverses capacitats de percepció atrofiades fins ara, notes millores immediates del gust i de l'olfacte.
  • Prou d'escalfar-se la closca, prou mals de cap, paranoies...
 • El tercer dia:
  • Comproves que pots respirar millor.
  • Et sents millor i amb més energia.
 • Al cap de 3 setmanes:
  • Els pulmons treballen millor i també la circulació sanguínia ha millorat sensiblement. Si tenies tos, veuràs com comença a desaparèixer.
  • Penses amb més claredat, t'és més fàcil recordar.
  • Prou paranoies.
 • Al cap de 2 mesos:
  • Tens més energia i agilitat. Experimentes la satisfacció d'haver recuperat la direcció d'una part de la teva vida que fins ara depenia del tabac.
 • Al cap de 3 mesos:
  • Els pulmons funcionen del tot amb normalitat.
 • Estalvi

  Si no compres més porros ni tabac, estàs començant a disposar dels diners que gastaves en fum per a altres coses. Calcula els teus estalvis a partir d'ara i pensa a dedicar aquests diners a fer-te un regal (un DVD, una bicicleta, un llibre, un joc d'ordinador, un reproductor de so, un viatge, unes vacances, una planxa de surf, una moto, gasolina, el carnet de conduir, la Play3, una guitarra elèctrica, un gosset...).

  Al cap de... he estalviat:
  1 dia............................................................................. €
  1 setmana........................................................ ............. €
  1 mes............................................................................ €
  6 mesos........................................................................ €
  1 any................................................................ ............. €
  10 anys......................................................................... €
  Millores a llarg termini