Clica sobre cada pregunta per obtenir la resposta.
Imprimeix aquesta pàgina
QUÈ ÉS?

És una droga estimulant del sistema nerviós central. Durant la combustió del tabac s'originen més de 4.000 productes tòxics diferents. Entre ells, destaquen per la seva especial perillositat i per les malalties a les quals poden associar-se, els següents:

EFECTES IMMEDIATS
Quan fumes t'exposes a nombroses substàncies perjudicials per a la salut. També a enganxar-te a un producte que genera una forta dependència. Per aquesta raó t'enfrontes a:
Empitjorar l'atractiu personal
El tabac:
Disminuir la teva capacitat física
La nicotina estreny les artèries i redueix l'aportació d'oxigen als pulmons. També dificulta la circulació sanguínia i obliga el teu cor a esforçar-se més. Per això, et canses abans quan camines, puges les escales o fas qualsevol altra activitat física.
Disminuir el teu rendiment esportiu
Si fas esport, fumar et disminueix la rapidesa, l'aguant i el rendiment durant el desenvolupament de qualsevol activitat esportiva.
Posar en perill el teu pressupost
Fumar val diners. Uns diners que podries invertir en altres coses que t'agradin, per exemple: sortir amb amics, viatjar, anar al cinema, comprar un joc d'ordinador, estalviar per a una bicicleta, tenir un capritx, etc.
Enganxar-te a un producte que et perjudica
El tabac t'atrapa en molt poc temps, i a partir d'aleshores, costa deixar de fumar.
Posar en risc la teva salut
El monòxid de carboni danya el sistema vascular, i redueix el transport d'oxigen als teixits del teu organisme. Per això, produeix: La nicotina actua sobre el sistema cardiovascular i provoca:
RISCOS DEL CONSUM HABITUAL

El consum habitual de tabac disminueix en 10 anys l'esperança de vida, i deteriora la qualitat dels anys viscuts.

El tabac és la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort prematura al món. A Espanya, el tabaquisme provoca cada any més de 50.000 morts evitables.

El consum de tabac és responsable de 29 malalties (de les quals 10 són diferents tipus de càncer) i és la principal causa de la majoria de morts per càncer de pulmó i de més del 50% de les malalties cardiovasculars.

Entre aquestes malalties destaquen:

Si ets dona, tindràs riscos addicionals:

DEPENDÈNCIA

Un dels components del tabac, la nicotina, té una gran capacitat addictiva, per aquesta raó el seu consum produeix una dependència tan forta.

La nicotina actua sobre les àrees del cervell que regulen les sensacions de plaer, la qual cosa provoca dependència física i psicològica, i també l'aparició de tolerància i síndrome d'abstinència

Tolerància. Després d'un breu període de consum intermitent, el consum de tabac s'estabilitza i es manté de manera estable en cada persona.
Síndrome d'abstinència. Atesa l'alta capacitat addictiva de la nicotina, la interrupció sobtada del consum d'aquesta substància en una persona que fuma, provoca símptomes desagradables l'evitació dels quals constitueix el motiu més poderós per continuar fumant. Si es manté la suspensió del consum de nicotina, al cap de poques hores es genera una síndrome d'abstinència caracteritzat principalment per: fort desig de tornar a fumar, irritabilitat, ansietat, dificultat de concentració, cansament, símptomes depressius, palpitacions, tremolors, disminució de la freqüència cardíaca, alteracions gastrointestinals, trastorns del son, mal de cap.
RISCOS PER A LES PERSONES EXPOSADES AL FUM DELS ALTRES

Les persones que fumen de manera involuntària, és a dir, que a pesar d'haver decidit no fumar es veuen obligades a respirar l'aire contaminat pel tabac, també corren riscos.

Inhalar el fum ambiental de tabac incrementa el risc de patir les mateixes malalties de cor i de pulmó que pateixen els qui fumen. A més a més, les persones que pateixen problemes al.lèrgics, asmàtics o cardiovasculars, empitjoren els seus problemes.

Aquests riscos són especialment importants per a les dones embarassades i els nens. Durant l'embaràs hi ha un risc superior d'avortament espontani, de naixement prematur o de baix pes en néixer.

Pel que fa als nadons, l'exposició al fum del tabac augmenta el risc de mort sobtada i s'incrementa el risc d'infeccions respiratòries, asma, pneumònia i otitis.

El fum dels altres

L'Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) ha detectat la presència de 69 cancerígens a l'aire contaminat pel fum de tabac.

Després de la combustió del tabac, queden a l'aire partícules cancerígenes que, pel fet de ser tan petites, poden arribar a racons profunds dels pulmons i ser molt nocives per als qui no fumen.

Per això, respirar aquest aire pot produir càncer a les persones que no fumen.

El risc de patir càncer de pulmó és entre un 20 i un 50 % més elevat per als qui conviuen amb persones que fumen, si es compara amb els qui no hi estan exposats. I 57 vegades superior a l'estimat per a la contaminació per asbest, arsènic, benzè, clorur de vinil i radiacions.

En resum, els qui no fumen però estan exposats al fum ambiental del tabac durant diverses hores al dia, tenen més risc de patir:

QUÈ EN DIU, LA LLEI

La llei ens protegeix de l'aire contaminat per fum de tabac, i prohibeix fumar en:

MITES I REALITATS SOBRE EL TABAC
Mite: Si el tabac es tan dolent, hauria d'estar prohibit.
Realitat: Segurament saps el que va passar als EUA quan es va implantar la llei seca que prohibia la venda i el consum de begudes alcohòliques. Es va disparar el mercat negre fins al punt que el govern va haver de derogar la llei.

Quan un producte addictiu fa molts anys que està legalitzat, la seva prohibició causa molts més problemes que els que intenta solucionar. En el cas del tabac, és preferible adoptar lleis que en regulin la venda i el consum públic, a més a més d'oferir suport a les persones que deixin de fumar.

Mite: Jo fumo poc, puc deixar-ho quan vulgui.
Realitat: Amb tot, la dependència del tabac pot ser difícil de tallar i per deixar de fumar cal prendre-s'ho molt seriosament. I has de saber que com més t'esperis, més et costarà.
Mite: Fumar relaxa i alleuja l'estrès.
Realitat: El tabac no té propietats relaxants, és un estimulant. L'aparent sensació d'"alleujament" que pots sentir quan fumes es deu a la supressió dels símptomes d'abstinència que es produeixen al teu cervell per la falta de nicotina.
Mite: Fumar poca quantitat no és perillós.
Realitat: L'única cigarreta que no és perillosa és la que no es fuma. Encara que al principi no ho notis, els efectes nocius del tabac sobre la teva salut són pitjors i menys recuperables com més jove siguis i més temps faci que fumis.
El tabac danya el teu organisme des de la primera cigarreta. La sola acció de fumar una cigarreta produeix un augment de la tensió arterial, i de la freqüència cardíaca de 10 a 15 batecs per minut. Els efectes de la nicotina són acumulatius. Fumar poc, és tan perjudicial com els excessos esporàdics. I no cal dir que no fumar vol dir no fumar mai.
Mite: Fa molts anys que fumo. El mal ja està fet.
Realitat: Des del moment que deixes de fumar comença a disminuir el teu risc de patir totes les malalties associades al consum de tabac. A més a més, al cap de 5-10 anys, aquest risc s'equipara al d'una persona que mai no ha fumat. Com abans ho deixis, més anys gaudiràs de la vida, i la qualitat dels anys que visquis serà millor.
Mite: Si deixo de fumar, m'ho passaré fatal
Realitat: És cert que, al principi, la dependència et pot provocar malestar, però es tracta d'una sensació temporal. Aquest malestar que es deu a la síndrome d'abstinència, es pot prevenir amb una preparació correcta, si es fan conductes d'evitació i, si fos necessari, tractaments farmacològics personalitzats. En aquest programa trobaràs tot el suport i la informació que necessites.
Pensa que els beneficis de deixar-ho són molt importants i sorgeixen al cap de pocs dies d'haver deixat de consumir.
Mite: En tal va fumar tota la vida i va viure 100 anys sense tossir.
Realitat: Sempre hi ha excepcions que confirmen la regla. Però la realitat és que el consum de tabac és la primera i principal causa evitable de mort: per exemple, de cada 1.000 morts que es produeixen a Espanya, 150 es deuen al consum de tabac, 20 a accidentes de trànsit, 2 a la sida, i menys d'1 al consum de drogues il.legals. Una persona que fuma regularment perd entre 10 i 25 anys de vida, i disminueix la qualitat dels anys que viu.
Mite: Les cigarretes baixes en nicotina no fan cap mal, no són cancerígenes.
Realitat: Tot i que les cigarretes baixes en nicotina i quitrà són menys nocives, se solen fumar en més quantitat per aconseguir la mateixa concentració de nicotina a la sang, amb la qual cosa s'anul.len els seus avantatges i els riscos s'assemblen als de les cigarretes normals.
Mite: Contaminen més els cotxes i les fàbriques que el tabac. Si pateixo els efectes de la contaminació ambiental, per què m'he de preocupar?
Realitat: És fals que els riscos per a la salut de la contaminació ambiental siguin més elevats que els que assumeixes quan fumes. El fum que inhales té una concentració de tòxics 400 vegades superior a la més elevada permesa en qualsevol ambient industrial. El tabac causa més morts i malalties que qualsevol altre risc al qual estem exposats. El tabac està present en una tercera part de tots els càncers diagnosticats, un percentatge prou important com per tenir-ne en compte els riscos.
Mite: Si deixo de fumar m'engreixaré com una bóta.
Realitat: És cert que quan deixes de fumar pot produir-se un cert augment de pes. L'ansietat pel síndrome d'abstinència, el "pica-pica" entre hores i la millora del gust i de l'olfacte quan es deixa de fumar contribueixen a l'augment de pes. Tot i que no tothom s'engreixa, la mitjana d'increment de pes se situa entre 1,5 i 3 kg l'any d'haver deixat de fumar. Però no t'alarmis, en aquest programa t'indicarem maneres eficaces per controlar el risc d'engreixar-se.
Mite: Deixar de fumar és gairebé impossible.
Realitat: Deixar de fumar té les seves dificultats, tal com passa amb qualsevol altra addicció, però és possible. En l'actualitat es disposa d'una àmplia gamma de tractaments eficaços que ajuden a deixar de fumar. Aquest programa n'és un.
AVANTATGES DE DEIXAR-HO
Deixar de fumar no és sempre fàcil, però els avantatges són tants que és bo conèixer-los, per saber què hi guanyem si deixem el tabac.
Millores immediates
Millores en minuts, hores... dies
Estalvi

Si no compres més tabac, estàs començant a disposar dels diners que gastaves en cigarretes per a altres coses. Calcula els teus estalvis a partir d'ara i pensa a dedicar aquests diners a fer-te un regal (un DVD, una bicicleta, un llibre, un joc d'ordinador, un reproductor de so, un viatge, unes vacances, una planxa de surf, un curs de...).

Al cap de...... he estalviat:
1 dia............................................................................. €
1 setmana........................................................ ............. €
1 mes............................................................................ €
6 mesos........................................................................ €
1 any................................................................ ............. €
10 anys......................................................................... €
Millores a llarg termini