Clica sobre cada pregunta per obtenir la resposta.
Imprimeix aquesta pàgina
El que és important és deixar el tabac, fumar un porro de tant en tant no té riscos, per això els porros no són un problema.

T'equivoques si et penses que podràs deixar de fumar tabac sense deixar els porros. Et serà molt difícil deixar el tabac sense deixar els porros. Per això, quan es vol deixar el tabac, cal plantejar-se deixar el tabac i els porros alhora.

A més a més, els porros també són perjudicials. L'únic porro que no perjudica és el que no et fumes. El cànnabis conté molts dels carcinògens i mutàgens del tabac i en més quantitat (un 50% més). A més a més, la manera de consumir-lo (fumat, sense filtre i amb aspiracions profundes) augmenta els riscos de tenir càncer. Té un efecte broncodilatador, la qual cosa afavoreix l'absorció de les substàncies tòxiques.

I si aconsegueixo fumar menys de 10 cigarretes al dia de manera ocasional? Fumar poques cigarretes no pot ser perjudicial...

Aquest plantejament denota que la teva decisió de deixar de fumar encara no és madura. Generalment, els qui en disminueixen el consum, al cap de poc temps tornen a fumar-ne la mateixa quantitat o fins i tot més. Tingues en compte que, a més a més, la dificultat de reduir la quantitat de tabaco que consumeixes és gairebé la mateixa que la de deixar de fumar del tot; i, en canvi, no deixaràs de fumar, que fet i fet és el que t'agradaria aconseguir.

Tot i que el risc de  patir malalties augmenta amb el nombre de cigarretes que consumeixes, no hi ha una quantitat mínima per sota de la cual aquest risc sigui petit o desaparegui.

Puc deixar-ho quan vulgui, a mi no m'enganxa.
El tabac crea dependència. Al cap de poc temps et limita la llibertat de decidir i quedes atrapat. Deixar de fumar és possible, però gairebé sempre costa molt. El poder d'addicció de la cigarreta és tan gran com el de l'heroïna o la cocaïna. Alguns estudis recents han descobert que un de cada quatre fumadors experimenten una dependència clara de la nicotina dins dels dos primers anys que comencen a fumar. T'has parat a pensar que la majoria de les persones que fumen volen deixar-ho i no poden? No és el teu cas?
Si fumo poc, no em passarà res
Encara que al començament no ho notis, els efectes nocius del tabac sobre la teva salut són pitjors i menys recuperables com més jove ets. El tabac danya l'organisme des de la primera cigarreta. El sol fet de fumar una cigarreta augmenta la tensió arterial i eleva la freqüència cardíaca de 10 a 15 batecs per minut. Recorda que l'única cigarreta que no és perillosa és la que no es fuma. Els efectes de la nicotina són acumulatius. Fumar poc és tan perjudicial com els excessos esporàdics. I no cal dir que no fumar vol dir no fumar mai.
No em perjudica perquè no m'empasso el fum.
Sempre s'inhala certa quantitat de fum de manera involuntària, i per poca quantitat de fum que s'aspiri, el risc de patir malalties de llavis, boca, llengua, dents i faringe no disminueix; problemes que, d'altra banda, poden patir els fumadors passius o involuntaris. Tampoc no disminueix l'efecte devastador sobre la butxaca.
Tinc por d'engreixar-me.
Bé és cert que quan es deixa de fumar es pot produir un cert augment de pes, tant per l'ansietat que produeix el fet de deixar de consumir com per diversos processos metabòlics que es produeixen quan es deixa de fumar. Tot i que no tothom s'engreixa, la mitjana d'increment de pes se situa entre 1,5 i 3 kg al cap d'un any d'haver deixat de fumar. Però no t'alarmis, davant d'aquest problema cal que tinguis en compte que:
Em sento incapaç de funcionar sense el tabac. M'atabala la idea de deixar de fumar.
Milions de persones han estat capaces de deixar de fumar, per què tu no? Del tabac no obtens cap altre benefici que no sigui el d'apaivagar l'ansietat que et produeix l'abstinència quan n'interromps el consum habitual. Pensa que aquesta ansietat només és temporal si segueixes alguns dels consells que et proposem en aquest programa.
Si ja fa temps que fumo i no és tan dolent, ja no val la pena deixar-ho perquè el mal ja està fet.
Des del moment que deixes de fumar comença a disminuir el risc de patir totes les malalties associades al consum de tabac. A més a més, al cap de 5-10 anys, aquest risc s'equipara al d'una persona que no ha fumat mai. Quan abans ho deixis, més anys gaudiràs de la vida, i més bona serà la qualitat dels anys que visquis.
I si fumo pipa o cigars/cigars petits...
En aquest cas, encara que inhalis menys fum, la pipa o el cigar estan més temps als llavis, i el fum, a la boca, amb la qual cosa augmenta la incidència de càncers i la patologia oral i bucodental. A més a més, la concentració de substàncies tòxiques sol ser més elevada en el fum de pipa i de cigars, i com a conseqüència, augmenta el risc per als fumadors passius o involuntaris. D'altra banda, les persones que prèviament fumaven cigarretes, mantenen parcialment la rutina de la inhalació del fum, , i mantenen de la mateixa manera l'efecte nociu sobre els pulmons.
Tinc por de l'ansietat i el nerviosisme que s'experimenten quan es deixa de fumar.
No són res més que signes d'abstinència que es produeixen quan se n'interromp el consum, ja que el tabaquisme -no en tinguis cap dubte-, és una drogodependència. Però aquests i altres símptomes es poden prevenir amb una preparació correcta, amb un comportament d'evitació i, si fos necessari, tractaments farmacològics personalitzats. En aquest programa trobaràs el suport i la informació que necessites.
Em relaxa en moments d'estrès i quan estic disgustat.
En aquests casos el tabac és una manera més d'evadir-te (com moltes altres drogues), però no et soluciona els problemes. Si t'hi fixes, les persones que fumen no estan pas més relaxades ni fan millor les seves activitats, simplement fumen per calmar l'ansietat que el produeix la manca de nicotina. Després d'un període de temps sense fumar deixaràs de sentir que necessites fumar per tal de relaxar-te.
Ara que ho he deixat, si fumo una cigarreta en una festa no em passarà res, podré controlar-ho.
No cometis l'error de pensar que et pots fumar alguna cigarreta quan ja hagis demostrat que pots deixar-ho. Amb aquestes cigarretes esporàdiques n'hi ha prou per mantenir la dependència, no et permeten dir que ets exfumador i al cap de poc temps tornaries a fumar com abans. Les persones que es pensen que en controlen o limiten el consum en "ocasions determinades", al cap de poc fumen en "qualsevol ocasió ". No obstant això, tingues en compte que pel fet d'haver-te tornat a fumar una cigarreta, no vol pas dir que hi hagis recaigut, sinó que encara no has triomfat. Els nadons s'entrebanquen moltes vegades fins que aprenen a caminar sense caure.
Realment es produeixen símptomes d'abstinència pel fet de no fumar? En què consisteixen?
Hi ha una síndrome d'abstinència que apareix quan s'interromp bruscament el consum de nicotina i que normalment es manifesta per mitjà d'una o diverses de les dificultats següents: necessitat imperiosa de fumar, ansietat, irritabilitat, alteracions del son, dificultats de concentració, sensació de gana, trastorns intestinals, etc. Aquestes símptomes cessen amb una nova administració de nicotina, o desapareixen del tot un cop superats els primers dies o setmanes -segons els casos- d'haver deixat de fumar.
Fins quan en tindré ganes?
El desig imperiós de fumar i altres símptomes pròpies de intensos durant la primera o la primera i la segona setmanes, i després disminueixen de manera progressiva durant el mes següent. És per això que els tractaments farmacològics farmacològics s'aconsellen durant 2-3 mesos. Posteriorment es pot tenir ganes de fumar una cigarreta, però ja no es tracta d'una dependència física sinó més aviat psicològica, que també remet amb el pas del temps.
Quan podré dir que sóc exfumador o exfumadora?
Normalment s'entén que una persona és exfumadora quan ja fa un temps raonable que no fuma. No obstant això, atès que quan s'ha fumat durant un temps, hi ha uns receptors al cervell que mantenen una mena de "memòria nicotínica", és a dir "recorden" l'esforç positiu que els produïa la nicotina, sempre hi ha la possibilitat de recaure-hi. No hi ha un període establert, però els diversos programes per deixar de fumar daten l'èxit entre 6 mesos i 1 any d'abstinència. Després d'això, només queda recordar com en va ser, de fàcil, començar a fumar i les raons per no tornar-hi mai més.
M'estimo més morir feliç i abans amb les cigarretes.
La resposta a aquest dubte és fàcil: ningú no et pot garantir que moriràs abans... ni feliç. Els efectes nocius del tabac condicionen malalties que habitualment són de llarga evolució evolució i incapaciten altament, i no només redueixen l'esperança de vida, sinó també la seva qualitat mentre es viu.
El meu avi va fumar tota la vida i va morir als...
Aquestes afirmacions com a excusa fan referència a les excepcions s'ajusten a totes les estadístiques. Però la realitat és que el consum de tabac és la primera i la principal causa evitable de mort: per exemple, de cada 1.000 morts que es produeixen a Espanya, 150 es deuen al consum de tabac; 20, a accidents de trànsit; 2, a la sida, , i menys d'1, al consum de drogues il.legals. Es calcula que una persona que fuma regularment perd entre 10 i 25 anys de vida.
No ho aconseguiré perquè ja ho vaig intentar i hi vaig tornar.
Deixar de fumar és un procés en què de vegades hi intervé la recaiguda, però cada intent és un pas endavant cap a l'objectiu que t'has proposat. Si t'has estat un temps sense fumar ja saps que pots viure sense el tabac. Aprèn dels errors comesos, pensa en el que t'has equivocat per rectificar i, amb l'ajuda d'aquest programa, a aconseguir-ho aquesta vegada.
Ho deixaré a poc a poc, reduint progressivament el nombre de cigarretes...
Per a algunes persones, disminuir de manera progressiva el nombre de cigarretes els dies abans de deixar-ho contribueix a minimitzar l'abstinència posterior i, per tant, el desig de fumar; la qual cosa facilita l'èxit de la iniciativa. Però a la majoria de persones que fumen, els resulta més eficaç fixar una data per deixar-ho del tot. Sigui quina sigui la teva elecció, no t'oblidis que l'objectiu és deixar de fumar del tot, no et conformis amb una disminució, habitualment transitòria, del consum.
Això de deixar-ho costa massa.
Efectivament, costa molt, perquè es tracta d'una dependència. Després d'un període de temps curt de consum intermitent, et teu cos s'ha acostumat a la nicotina i, des d'aquest moment, per funcionar amb normalitat necessita aquesta dosi de nicotina. La nicotina és la droga que crea dependència amb més celeritat. Una dependència demostrada pels símptomes d'abstinència que apareixen quan s'intenta deixar-ho. Malgrat això, la majoria de fumadors que intenten deixar de fumar ho acaben aconseguint. Tu també ho pots aconseguir, si segueixes les pautes d'aquest programa i penses en els beneficis que tindràs pel fet de viure sense el tabac.
No em concentro igual en les tasques ara que he deixat de fumar.
No és res més que un altre símptoma d'abstinència que remetrà al cap de poques setmanes d'haver-ho deixat. Posteriorment, comprovaràs que fas qualsevol activitat amb més facilitat que abans, perquè no depens del tabac per sentir-te a gust.
Tinc més tos i em trobo pitjor ara que ho he deixat.
Els primers dies/setmanes després d'haver-ho deixat és normal notar símptomes com ara l'aparició/augment de la tos, flegmes i irritació de la gola. Aquests problemes es deuen al fet que l'organisme s'adapta a una condició nova, i per aquesta raó utilitza els seus sistemes de neteja d'impureses i recupera funcions que havia perdut a causa del tabac (respiració, olfacte, gust).